top of page

Museets samling innehåller mer än 16 000 objekt och sträcker sig kring 170 år av kamera- och fototeknisk utveckling.

Det unika med Ålands Fotografiska Museums samling är att det omfattar kameror, kameratillbehör, oexponerad film, objektiv, blixtar, stativ samt fotokataloger och historisk fotoreklam m.m.

FILM-, TV- OCH LJUDTEKNIK

Rörlig bild etablerades i slutet av 1800-talet och i museets samling finns ett stort antal historiska 8-, 16- och 35-millimeters filmkameror och projektorer. Här finns allt ifrån tidiga amatörkameror till biografprojektorer och studioteknik.

Arriflex 35mm film camera at Ålands fotografiska museum
A Lecia 1A analog camera at Ålands fotografiska museum

KAMERATEKNIK

Museets äldsta kameratekniska föremål kommer från andra delen av 1800-talet och sträcker sig till de senaste digitalkamerorna. Här finns bland annat tidiga kameror ifrån Hasselblad, Leica, Kodak, Rolliflex m.m. År 2018 donerade tidningen Dagens Nyheter, nordens största dagstidning, hela sin museala samling till Ålands Fotografiska Museum. En av pärlorna i museets utställninar är Fritiof Nansens kamera som var med under Fram expeditionen (1893-1896).

MÖRKRUM

Innan den digitala revolutionen användes kemiska processer för att framkalla bilder. På muséet finns mörkrumsutrustning från 1870-talet fram till nutid. Komplett med kemikalier, fotopapper, film, belysningar och förstoringsapparater samt utrustning för handkollorering och retuchering.

Replica darkroom at Ålands fotografiska museum
Replica photo store from 1940s at Ålands fotografiska museum

BUTIKEN

I museets lokaler finns orginalinteriören från Markströms fotobutik i Mariehamn från 1940-talet uppbygd på nytt. Här finns mängder av produkter som var till försäljning under 1900-talet och många är kvar i orginalförpackningarna. Här finns också en tidsenlig fotoateljé från 1947.

bottom of page